Meditatie-avonden
Waarom mediteren?
Meditatie heeft veel voordelen: stress verminderen, ontspannen, de concentratie verbeteren, piekergedachten loslaten, beter slapen, gelukkiger worden, dichter bij je gevoel komen, meer innerlijke rust ervaren. Veel van deze voordelen die aan meditatie worden toegeschreven zijn wetenschappelijk onderbouwd. Meditatie wordt op heden ook in het reguliere medische circuit, o.a. in de cognitieve psychologie, veelvuldig ingezet.
Ook voor het verkrijgen van antwoorden op diepere levensvragen of het meer vanuit je kern, 'je ware zelf' leren functioneren kan meditatie nuttig zijn.
Door te mediteren kun je via zelfobservatie jezelf (diep van binnen) beter leren kennen. Emoties en gedachten komen en gaan: tijdens het mediteren leer je dit te observeren. Door te zien dat je deze gedachten en emoties niet bent, leer je om er makkelijker van los te komen. Als je je meer bewust wordt van je innerlijke wereld opent dit de mogelijkheid om er beter mee om te kunnen gaan en ervan te kunnen leren.
Meditatie biedt mensen een mogelijkheid om zelfstandig uit de continue drukte van het alledaagse leven en het denken te kunnen ontsnappen en ervan te kunnen herstellen.
WAT IS MEDITEREN?
Pak je autosleutels uit je broekzak, gooi ze in de lucht en vang ze op. In het korte moment dat de sleutels door de lucht vliegen, je ogen de sleutels volgen en je de sleutels vangt ervaar je de staat van meditatief bewustzijn. Je bent vrij van gedachten en ervaart geen spanning over wat je nog allemaal moet gaan doen of wat je net gedaan hebt. Al je aandacht gaat uit naar het volgen, zien en vangen van de sleutels. De essentie van meditatie is niets meer of minder dan het je volle aandacht geven aan de ervaring van het huidige moment.
In theorie klinkt meditatie eenvoudig, maar in de praktijk is het vaak een uitdaging. Iedere meditatieoefening bestaat uit drie basisprincipes die je gaan ondersteunen. Door te mediteren, activeer je een proces dat je gaat helpen om zowel je innerlijke wereld beter te leren kennen als vaardiger te worden in het omgaan met afleidingen en weerstand.
1. Focus de aandacht
We focussen op één ding of object om onze geest te concentreren. Deze focus kan bij voorbeeld onze ademhaling, een woord dat we herhalen, sensaties in ons lichaam, of zelfs onze gedachten zijn. Vaak concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen om te focussen op wat er zich in het huidige moment afspeelt.
2. Herstel de aandacht
Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar het meditatieobject of de focus. Je zult merken dat de aandacht tijdens een meditatieoefening veelvuldig zal afdwalen. Dit is normaal en betekent niet dat je verkeerd mediteert. Het gaat er om steeds weer bewust de focus te herstellen. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer.
3. Accepteer en omarm
Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Deze afleidingen hoeven ons niet meer te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, geen conclusies te trekken of over zaken na te denken. Ook hoef je niets te veranderen, te bereiken of te begrijpen. We omarmen en leven het huidige moment zoals het simpelweg nu is.
Het resultaat van het volgen van de basisprincipes is dat in de loop van de meditatie een reactie op gang komt die precies het tegenovergestelde is van stress. De geest komt tot rust, de aandacht wordt alert en het lichaam ontspant.
Bron:http://www.markteijgeler.nl/abc-van-meditatie/
Geleide meditatie
Deze manier van mediteren is iets levendiger: je wordt meegenomen door mijn stem en gaat op ‘’innerlijke reis’’. Ik begeleid je bij het focussen van je aandacht. Dit maakt het iets makkelijker om ‘erbij’ te blijven en om weer de aandacht te herstellen als deze was afgedwaald. Dit sluit goed aan bij de ervaring en wensen van mensen die nog niet erg veel ervaring hebben met mediteren.
Praktisch:
- Wanneer: na aanmelden af te stemmen met de overige deelnemers
- Meenemen:
Je mag sokken,een matje en een dekentje meenemen. Ik heb voldoende meditatiebankjes maar wie een eigen meditatiekussen of meditatiebankje heeft, mag dit ook meenemen. - Bij deelname wordt een vrije bijdrage gevraagd. Zo heeft iedereen de mogelijkheid naar eigen draagkracht te geven.
- Inschrijven